Scheiden en pensioen: hoe wordt uw pensioen verdeeld?

Scheiding en pensioen

Als u bent gescheiden speelt de verdeling van pensioen een belangrijke rol.




Meer weten?

Voor, tijdens en na een scheiding komt er een hoop op u af. Wij helpen u graag verder.


Stel uw vraag

 

Scheiden en pensioen

Als u gescheiden bent, behoudt u in principe het recht op (een deel van) het ouderdomspensioen van uw ex-partner. Volgens de huidige wetgeving kleven daar nog wel wat haken en ogen aan. Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat u tijdig en op een moment dat het u uitkomt, hierop aanspraak kunt maken. Als u en uw ex-partner allebei hebben gewerkt, dan heeft u beiden ouderdomspensioen opgebouwd. Na de scheiding moeten jullie over en weer een deel van het eigen pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, aan de ander afstaan. Anno 2020 is het in Nederland zo geregeld dat u aanspraak kunt maken op uw deel zodra uw ex-partner met pensioen gaat. Indien hij/zij het pensioen eerder of later laat uitkeren, heeft dat dus ook gevolgen voor het moment waarop u aanspraak kunt maken op ‘uw deel’.
 

Verevening

De wijze waarop het pensioen nu standaard verdeeld wordt, heet verevening. Het heeft tot gevolg dat u in zeker opzicht afhankelijk blijft van uw ex-partner. Daar komt bij dat hij/zij bij diens pensioenuitvoerder wel op tijd de scheiding moet doorgeven. Gebeurt dat niet, dan keert de uitvoerder alles, dus ook uw deel, uit aan uw ex-partner. En moet u dus met hem of haar in gesprek om te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.
 

Conversie

Straks, in 2022, wordt het deel ouderdomspensioen voor de ex-partner direct na scheiding door de pensioenuitvoerder afgesplitst. U wordt daardoor minder afhankelijk van uw ex-partner en het moment waarop die met pensioen gaat. Het wordt dan uw eigen pensioendeel dat de pensioenuitvoerder van uw ex-partner uitkeert zodra u zelf met pensioen gaat (en vice versa). Dit wordt conversie genoemd. In plaats van ‘verevening’ wordt ‘conversie’ de standaard. U of uw ex-partner hoeft daarvoor niets te doen. Tenzij u het anders wilt, natuurlijk. Maar dat moet u dan samen afspreken. Conversie heeft ook een nadeel. Omdat het pensioen wordt afgesplitst, kan de opbouwer (uw ex-partner) daar geen aanspraak op maken wanneer u overlijdt. Dit geldt uiteraard ook in de omgekeerde situatie wanneer u zelf de opbouwer bent en dus (ook) pensioen voor uw ex-partner heeft opgebouwd. Wanneer die overlijdt, is het afgesplitste deel pensioen verdwenen.
 

Wat betekent dit voor u?

Tot 2022 is verevening de standaard. Dat betekent onder meer dat wanneer u een aantal jaren ouder bent dan uw ex-partner, u pas een volledig pensioen krijgt zodra uw ex-partner met pensioen gaat. U heeft dan een pensioengat. Dat hoeft geen ramp te zijn, als u daar tijdig op anticipeert. Bijvoorbeeld door fiscaal vriendelijk te sparen. Ook kunt u nu al kiezen voor conversie. Uw RFEA-adviseur kan u helpen bij het maken van een keuze die het beste bij u past.