Prijzen koopwoningen ruim 2% lager
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

In oktober 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 2,3% lager dan in oktober 2022. De prijsdaling vlakte daarmee opnieuw af. Ten opzichte van september 2023 stegen de prijzen in oktober met 0,7%. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Prijzen koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg de trend om, maar de afgelopen vijf maanden zijn de prijzen weer gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in oktober 92% hoger.


Verkoop bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in oktober 15.705 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 6% meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden zijn 147.590 woningen verkocht, bijna 6% minder dan in dezelfde periode van 2022.


Prijzen koopwoningen ruim 2% lager dan jaar eerder

Wat doet de huizenmarkt?

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen met betrekking tot de huizenmarkt:


Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

 • Hypotheek 2024
  Huis en hypotheek: wat verandert er voor u?
  Het energielabel is vanaf 2024 ook van belang voor uw maximale hypotheek en alleenstaanden kunnen dan meer lenen. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw (toekomstige) huis en hypotheek.
 • Huizenmarkt
  Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?
  In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen deze economen zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen.
 • financieel plan
  Financieel: wat verandert er voor u?
  Meer ruimte om te sparen voor later, belasting over vermogen. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen die van invloed kunnen zijn op uw portemonnee.
 • koopwoningmarkt
  Prijzen koopwoningen ruim 2% lager dan jaar eerder
  Bestaande koopwoningen waren in oktober ruim 2% goedkoper dan een jaar eerder.