Veilig en onbezorgd op wintersport

Ieder jaar genieten zo’n 1,1 miljoen Nederlanders van een skivakantie. Zo’n 61.000 (ongeveer 1 op de 20) skiërs of snowboarders lopen tijdens deze vakantie een blessure op. In veel gevallen betekent dat een vroegtijdig einde van de vakantie en als het een beetje tegenzit een kostbare ambulance terug naar huis.

Dat is op zich al vervelend, maar nog vervelender wordt het als blijkt dat er ook nog een financiële nasleep volgt, omdat achteraf blijkt dat u niet goed verzekerd was.

In deze wintersportspecial geven wij u handige tips om de kans op ongelukken of schade te voorkomen en vertellen wij u meer over het belang van een goede reisverzekering met wintersportdekking.Wij leveren graag een bijdrage aan een veilige en onbezorgde wintersport voor u en uw gezin met handige tips die veel narigheid kunnen voorkomen.


Wij wensen u een fijne, onbezorgde wintersport!


Meer wintersport in onze website


  Zorgverzekering biedt onvoldoende dekking


  Beperkte dekking

  Vaak wordt gedacht dat de standaard zorgverzekering voldoende dekking biedt voor de risico’s van een wintersportvakantie. Een zorgverzekering vergoedt echter slechts wat een dergelijke behandeling in Nederland zou kosten. Voor de populaire wintersportlanden is dat bijvoorbeeld in Zwitserland een probleem. De Zwitserse gezondheidszorg is veel duurder dan de Nederlandse. Zelfs met een extra buitenlandmodule op uw zorgverzekering redt u het niet.


  Vervoerskosten

  Een ander probleem is dat uw basiszorgverzekering geen vervoerskosten vergoedt. Wie per banaan, sneeuwscooter, ambulance of traumahelikopter naar het ziekenhuis moet, ontvangt hiervoor geen vergoeding. Deze kosten lopen echter snel op. De inzet van de traumahelicopter kost bijvoorbeeld ongeveer € 10.000.  Sluit een goede reisverzekering met wintersportdekking af  Reisverzekering met wintersportdekking

  Wintersporters doen er verstandig aan om een (doorlopende) reisverzekering met dekking voor skiën en / of snowboarden én bagage af te sluiten. U bent dan tijdens het skiën verzekerd voor medische kosten en buitengewone kosten in verband met redding, opsporing of repatriëring. Onvoorziene uitgaven, zoals die voor een traumahelicopter, worden dan vergoed. Ook de niet-gebruikte skilessen, skipas en schade aan of diefstal van uw wintersportuitrusting is verzekerd.


  Annuleringsverzekering ook van belang voor wintersporters

  Wanneer u door onverwachte gebeurtenissen onverhoopt uw reis moet annuleren, moet u meestal toch een deel van de reissom betalen. De annuleringsverzekering dekt deze kosten onder bepaalde voorwaarden. Een annuleringsverzekering is nuttig wanneer u uw vakantie of vliegreis van te voren boekt en wanneer het om aanzienlijke bedragen gaat.

  Een annuleringsverzekering dekt de kosten van het annuleren van uw reis niet alleen bij ernstige ziekte of overlijden van een naast familielid. Ook onverwachte werkloosheid, een scheiding of zelfs het overlijden van een huisdier kan een geldige reden voor annulering zijn.


  Doorlopende of losse reisverzekering?

  Een doorlopende reisverzekering is niet alleen handig, maar kan ook voordeliger zijn dan een losse reisverzekering. Een en ander is afhankelijk van hoe vaak u met vakantie gaat. Reken daarbij ook een korte weekendtrip mee. Over het algemeen is een losse reisverzekering alleen goedkoper voor diegenen die slechts 1 keer per jaar voor kortere tijd op vakantie gaat en geen annuleringsverzekering wil.


  Off-piste? Vaak niet of alleen onder voorwaarden verzekerd

  Met een aanvullende verzekering voor wintersport verzekert u zich voor de grootste en meest voorkomende wintersportrisico’s. Maar net als elke andere verzekering kent ook een wintersportverzekering een aantal belangrijke uitsluitingen.

  Off-piste skiën of snowboarden wordt bijvoorbeeld in veel gevallen niet of slechts onder voorwaarden verzekerd (sommige verzekeraars keren bijvoorbeeld alleen uit als er ter plekke een gids of skileraar is).  Ook worden bepaalde moderne wintersporten als speed-riding, kite-boarden en ijsklimmen veelal uitgesloten van dekking.  Schade of letsel voorkomen  Tips om schade of letsel te voorkomen

  • Er worden in de Alpen steeds vaker ski’s en snowboards gestolen. Georganiseerde criminele organisaties gaan gericht te werk en stelen met name nieuwe en kostbare ski’s en snowboards. In ons bericht Diefstal ski’s en snowboards leest u hoe u diefstal van uw dure wintersportspullen kunt voorkomen.
  • Skiën met een helmcamera is populair. Bijna alle schademeldingen van helmcamera’s komen voort uit het verlies van een helmcamera na een valpartij. Schade aan de helmcamera zelf gaat dan ook in veel gevallen samen met letselschade. Extra oppassen dus als u met een helmcamera skiet.
  • De bril op sterkte overleeft een valpartij in veel gevallen niet. Zonder bril skiën is vaak geen optie. Neem dus altijd een reservebril mee.
  • Een helm vermindert de kans op hoofdletsel met 50%. Draag dus altijd een helm. Dit is voor kinderen zelfs verplicht in vele landen. Bekijk voor de aanschaf van een nieuwe helm deze kooptips.
  • U kunt de kans op letsel aanzienlijk verminderen door ervoor te zorgen dat u voldoende “sneeuwfit” de piste opgaat. Handige tips en oefeningen om skiblessures te voorkomen vindt u op voorkomblessures.nl
  • Uv-straling kan in de besneeuwde bergen tien keer hoger zijn dan in Nederland. Een veilige skibril of zonnebril is daarom erg belangrijk tijdens de wintersport. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht leiden tot blijvende schade aan de ogen.
  • Wist u dat u in Oostenrijk de wettelijk verplichte profieldiepte voor winterbanden 4 millimeter bedraagt? Een actueel overzicht van de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen vindt u op de interactieve kaart van Europa die BOVAG heeft gepubliceerd.


  Smartphone

  Naar verwachting neemt het aantal schademeldingen van smartphones door schade of diefstal dit jaar nog verder toe. Dan is het prettig dat u bij schade aan of verlies van uw smartphone terug kunt vallen op uw reisverzekering. Maar wist u dat (meestal) alleen de dagwaarde wordt vergoed?

  Een extra reden dus om waakzaam en voorzichtig met uw kostbare smartphone om te gaan.  Een ski-ongeval. Waar moet u op letten?  Sport- en spelsituatie

  Wees u bewust van het feit dat er op de piste minder snel sprake is van onrechtmatig handelen. Bij skiën is er namelijk sprake van een sport- en spelsituatie waarbij deelnemers minder snel mogen aannemen dat er onrechtmatig is gehandeld dan buiten zo’n situatie. Dat maakt dat u een ander minder snel met succes zal kunnen aanspreken op diens onvoorzichtige gedrag, waardoor u niet alleen een mogelijke blessure, maar ook alle schade mee naar huis neemt.


  Sla het alarmnummer van uw zorg- en reisverzekeraar op in uw telefoon

  Programmeer het alarmnummer van uw zorg- en/of reisverzekeraar vooraf in uw mobiele telefoon. Als u iets overkomt op de piste gaat u vaak niet eerst terug naar uw appartement om uw verzekeringspapieren te verzamelen. Met het nummer in uw telefoon kunt u met uw verzekeraar overleggen. Dat verkleint bijvoorbeeld de kans dat u zonder medeweten of toestemming van uw verzekeraar in een dure privé-kliniek terecht komt.  Waar moet u op letten?

  • Zorg ervoor dat de identiteit van de wederpartij en de toedracht in een proces-verbaal worden vastgelegd. U heeft immers vaak te maken met buitenlandse wederpartijen die de eerdere toezegging om schade te vergoeden bij terugkomst na de vakantie “vergeten”.
  • Onderteken geen verklaringen die u niet begrijpt. Vraag bij de politie en het opmaken van een proces-verbaal indien nodig om een tolk.


  Welk aansprakelijkheidsrecht is van toepassing?

  In beginsel is het recht van toepassing van het land waar het ongeval plaats vindt. In bepaalde uitzonderingssituaties, bijvoorbeeld als twee Nederlanders betrokken zijn bij een ongeval en geen andere partijen. Dan kan men er voor kiezen om de kwestie naar Nederlands recht af te wikkelen. Dit heeft voordelen als men eventueel moet gaan procederen. Dit kan dan in Nederland voor een Nederlandse rechter.  Aansprakelijkheidsverzekering ook belangrijk voor wintersportvakantie

  Een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan gebeuren dat u een ander onbedoeld schade of letsel toebrengt. In dat geval is een aansprakelijkheidsverzekering nuttig. Zonder deze verzekering loopt u het risico dat u een schadevergoeding uit eigen middelen moet vergoeden. Dit kan bij ernstig letsel fors oplopen.  Meer informatie